De Zaak

DE ZAAK
Een expositie in het kader van het Leerling Meester Project:

Tosca van den Braak, Nici Metselaar, Hector Ceferino Raphaëla , Toon Teeken , Suzan Zwambag

Kunstpodium T, Tilburg

Koekenbakker, lijmpiloot, dwerg, stoommachine, vlucht, boek, vlies en vlonder, vlinder, breektegels, brillenkoker, bier, slaapplaats, slak, bond en blauw, strak, sigaren van de ochtend, bieten, ogen, boemeltrein, bikkelsnor, achterhaalde toiletpot, ongecompliceerde oven, binnenwegen, ontzettend breedsprakig, uil, mosbos, los….De Zaak is ingewikkeld ontwikkeld, wikkelt en weegt en wikt. De Zaak biedt en vraagt. Olifanten met zoevende lasso’s en de muis tart het behang. Durende samengesteldheid van planken en kokers, kettingen, formulieren en de nooit voltooide gebaren van de makers en hun vrienden, die de zaak op poten houden, de zaak runnen en misschien moedwillig failliet laten gaan om de pissebedden te redden en de wormen en de spaghetti. Forse handelingen, niet aflatende vergissingen zijn het vruchtbare rendement van De Zaak zonder BTW-nummer maar met bijtelling.
De ovenhandschoenen en dwarsliggers en tompoezen breken in en gaan niet meer weg. Je krijgt ze het huis niet meer uit al haal je de politie erbij. Alleen vergeten helpt nog, maar vergeten is herinneren dus daar schiet je ook niet mee op. Sprakeloos, portretten, bolleboos, het wemelt. De sporen van de papegaai en de broodtrommels, hagedissen, de sneaks en motorkappen verdienen het onderzocht te worden; de zaak X vraagt om een rechercheur die niet staakt of braakt maar de gegeven ogenblikken rijgt, kralen vergaart, snoeren voortdurend in de luren legt en de vragen niet beantwoordt want die vragen kennen we wel.
Wie verzon het, deze tentoonstelling die mateloos het verschil verschillend onderzoekt? De trein botst de krokodil die een geboorte van handen uit zijn bek laat wapperen. De fiets tegen de lantaarnpaal gunt ons nog het blinde licht, het tasten naar de gebeurtenissen op het biljartlaken. We hebben de zaak niet lichtzinnig opgepakt, de zaak gegund blind te zijn. We wisten niets in café De Zaak en begonnen kruiswoord te puzzelen, vulde vakjes, nu eens niet bij C1000. Er werden fabels geboden die geniepig knijpen kunnen en rusten in hun zwaarlijvigheid. Als de ogen blinkend kruisen vult het de ruimte met schaamteloze intimiteiten, hersenpijlen schieten kriskras over glimmende koekjesdoosjes onder palmen. Zwijg, zwijg over het al te kleine en het immens grote. De kiem en het conflict organiseren korrelige organen en andere groeisels. Het wordt op stelten gezet en balancerend op de spits gedreven om opnieuw, anders, daar, maar zo, dat kan echt niet, het valt in elkaar, lijmpiloot, vlies, vlonder, weenhoren, digitaal bospad, monitor, elastiek, plaatstaal, idee fixe. De Zaak verkoopt alleen serieuze zaken.

april 2013